ALKMAAR – Op zaterdag 28 juni vond in Park de Oude Kwekerij voor de derde keer het Keti Koti Festival Alkmaar plaats. Wat begon als een kleinschalig initiatief in 2023, is inmiddels uitgegroeid tot een gewaardeerd jaarlijks evenement. Onder een stralende zomerzon kwamen zo’n 1500 bezoekers samen om stil te staan bij het slavernijverleden én om de vrijheid te vieren.
Keti Koti – wat ‘verbroken ketenen’ betekent – verwijst naar de afschaffing van de slavernij in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen op 1 juli 1863. In Alkmaar stond deze dag opnieuw in het teken van herdenken, dialoog en culturele verbinding.
Het programma begon met een officiële herdenking, inclusief een traditioneel plengoffer in het amfitheater van het park. Sheila Landveld opende zingend, waarna burgemeester Anja Schouten in haar toespraak het belang benadrukte van gezamenlijk herdenken én vieren. De ceremonie zette de toon voor een dag vol activiteiten, ontmoetingen en culturele uitwisseling.
Een belangrijk onderdeel van het festival waren de zogeheten ‘dialoogtafels’, waar bezoekers in gesprek konden over onderwerpen als racisme, diversiteit en gedeelde geschiedenis. In aanloop naar het festival vonden soortgelijke gesprekken al plaats op scholen en in wijkcentra. De uitkomsten hiervan werden zichtbaar verwerkt in een gezamenlijk kunstwerk, samengesteld door kunstenaar Rob Komen en stadsdichter Lonneke. Bezoekers brachten dit werk op de dag zelf verder tot leven.
Kinderen speelden een opvallende rol tijdens de viering. Zij gaven stem aan verhalen van Alkmaarders met wortels in Suriname, Indonesië en andere delen van de wereld. Die vertolkingen, waaronder het levensverhaal van Huib Abel, maakten veel indruk.
Na het herdenkingsdeel veranderde het park in een feestelijk decor. Met geuren van Surinaamse en Caribische gerechten, liveoptredens van onder andere Trafassi en Heights Meditation, en een gevarieerd kinderprogramma was er voor ieder wat wils. De infomarkt bood ruimte voor verdieping en kennismaking met lokale initiatieven en organisaties.
Keti Koti Alkmaar werd mede mogelijk gemaakt door Gemeente Alkmaar, Provincie Noord-Holland, Victoriefonds, Fonds ZOZ, Vfonds en VSBfonds. De organisatie kijkt terug op een succesvolle editie waarin verbinding, bewustwording en gezamenlijke viering centraal stonden.