DIJK EN WAARD - Vanaf 2026, het zogenoemde ‘ravijnjaar’, krijgen gemeenten flink minder geld van het Rijk, terwijl de kosten juist stijgen. Ook Dijk en Waard merkt dit. Volgens de laatste berekeningen loopt het tekort op tot 11,5 miljoen euro in 2028. Voor 2025 is de begroting nog rond, maar daarna wordt het financieel lastiger. De gemeenteraad heeft het college daarom gevraagd om voorstellen te maken om de begroting vanaf 2026 weer sluitend te krijgen.
(bron: Gemeente Dijk en Waard)
Wethouder Fred Ruiten: “We staan er als gemeente nog goed voor, maar net als andere gemeenten krijgt Dijk en Waard vanaf 2026 minder geld van het Rijk. Dat komt niet onverwacht, maar wel ongelegen. We willen niet dat onze inwoners de dupe worden van de rijksbezuinigingen. We sluiten ons aan bij het standpunt van de VNG: de aangekondigde kortingen moeten worden teruggedraaid. We hebben de zorgen hierover ook duidelijk overgebracht in Den Haag via een regionale brandbrief en een bezoek aan de Tweede Kamer. Het dichten van het begrotingstekort én het op peil houden van onze voorzieningen vraagt om doordachte keuzes. We hopen dat het Rijk de plannen nog herziet, maar bereiden ons ondertussen goed voor.”
Inzicht in de cijfers en keuzes
De afgelopen maanden is er in Dijk en Waard hard gewerkt aan een grondige analyse van de gemeentelijke financiën. Daarbij zijn alle programmabudgetten, de reserves, groeigelden en het meerjareninvesteringsplan kritisch bekeken. Doel was om inzicht te krijgen in de mogelijkheden om te bezuinigen of op andere manieren de begroting voor de komende jaren sluitend te maken. Waar zit ruimte voor 2026–2029? Waar liggen risico’s? Waar kan worden bespaard? Wat zijn de gevolgen? En hoe kan de impact op inwoners zoveel mogelijk worden beperkt?
Het college stelt de raad voor om als eerste de bezuinigingen met een lage impact op de samenleving te overwegen.
Vooruitkijken
Tijdens een informatieve raadsessie zijn de uitkomsten van de ambtelijke analyse en de mogelijke keuzes toegelicht. Dit is de voorbereiding op het vervolggesprek op 16 april. Dan bespreekt de raadscommissie de voorstellen en geven zij een richting mee voor de bezuinigingsopgave.
In de loop van 2025 verwacht de gemeente meer duidelijkheid te krijgen over de daadwerkelijke korting vanuit het Rijk. Pas dan kunnen financiële voorstellen concreter worden uitgewerkt. Tegelijkertijd zorgt het huidige proces ervoor dat er nu al ruim op tijd inzicht is, zodat het gesprek met de raad zorgvuldig en goed voorbereid gevoerd kan worden.
Definitieve keuzes in november
De input van de raad wordt verwerkt in de kadernota 2026, die in juli 2025 wordt vastgesteld. De definitieve keuzes volgen in november bij de behandeling van de begroting voor 2026-2029.